La nivel mondial conform studiilor de specialitate una dintre cele mai raspandite probleme la nivelul cavitatii bucale este paradontoza. Boala paradontala are din fericire diferite tratamente si daca este tratata din fazele incipente, cu atat problemele pe care le cauzeaza sunt mai mici. In cazul in care paradontoza nu este tratata corespunzator, aceasta afectiune poate conduce la pierderea dintilor.
Doua vorbe despre paradontoza
Aceasta afectiune la nivelul gingiilor se manifesta sub forma unor inflamatii asupra tesuturilor gingiilor, osului alveolar, dar si asupra ligamentului paradontal. Paradontoza este o afectiune care are mai multe faze. In fiecare dintre fazele bolii paradontale gradul de afectare a gingiilor este diferit. Cauzele si factorii favorizanti pentru aparitia paradontozei sunt foarte diversificate. Pe langa factorii ereditari putem adauga si alti factori precum cariile dentare netratate la timp, fumatul, diferite afectiuni cronice precum diabetul zaharat si bolile cardiovasculare, sarcina sau chiar utilizarea anticonceptionalelor.
Punerea diagnosticului
Chiar daca astazi sunt numeroase informatii in mediul online cu privire la toate tipurile de afectiuni, pentru a avea un raspuns competent cu privire la eventualitatea aparitiei paradontozei cel mai indicat este sa te adresezi unui medic stomatolog. In urma unei vizite la medicul stomatolog acesta va putea pune diagnosticul. In cazul in care in urma examinarii stomatologice se ajunge la concluzia ca intr-adevar suferi de boala paradontala, atunci medicul va stabili cu exactitate faza in care se afla aceasta afectiune si va prescrie tratamentul cel mai indicat.
Tratamente ale paradontozei
La fel ca ca in foarte multe domenii medicale, si in domeniul stomatologic s-au facut progrese importante in ultimii ani. Iar tratamentele in cazul bolii paradontale difera in functie de gravitatea afectiunii si in functie de starea generala de sanatate a pacientului. Medicul stomatolog iti poate recomanda tratamentul pe baza de plante si suplimente naturale, tratamentul pe baza de antibiotice, dar si tratamentul printr-o interventie medicala cu laser. Fie ca vorbim despre un singur tip de tratament, fie ca vorbim despre combinarea tratamentelor, decizia trebuie luata de un medic stomatolog. Daca in cazurile mai putin grave un tratament naturist poate incetini paradontoza, in cazurile grave interventia medicala cu laser poate fi singura optiune.
Boala paradontala poate fi descoperita in cazul consultatiilor stomatologice periodice. Prin urmare, nu uita sa te programezi cel putin o data la sase luni la un consult medical stomatologic.