Blog

motocoasa

Mai devreme sau mai tarziu, fiecare gradinar va avea nevoie de un dispozitiv pentru a tunde iarba. Este vorba despre curatarea buruienilor crescute in gradina, tunderea gazonului si multe altele. Puteti, desigur, sa luati coasa bunicului si sa cositi iarba dimineata. Dar cat de mult puteti face acest efort? Si daca aveti un gazon pe o suprafata mare, care trebuie mentinut tuns? Iar ploile, conform datelor meteo din ultimii ani, sunt tot mai dese primavara, iar iarba creste ca Fat-Frumos. Nu cumva e mai bine sa cumparati o motocoasa?

O motocoasa este un dispozitiv de cosit, al carei scop principal este tunsul gazonului, taiatul ierburilor si buruienilor.

Tipuri de motocoase in functie de motor

Acest instrument de gradina este echipat de cele mai multe ori cu un motor pe benzina, dar exista si motocoase electrice. Diferenta fata de cele pe benzina, asa cum ati inteles deja, este ca are un motor electric. Pentru a asigura functionarea motocoasei electrice, aceasta trebuie conectata la reteaua electrica. Acesta este principalul inconvenient, deoarece trebuie sa aveti un cablu foarte lung de alimentare.

Pentru motocoasele electrice, in functie de incarcatura si zonele de cosit, trebuie sa verificati puterea motocoasei. Pentru o suprafata mica de tuns iarba, de cateva zeci de metri patrati, este potrivita o motocoasa cu o putere de 0,8-0,9 kW. Daca luati o motocoasa pentru a ingriji o gradina mai mare si zone in care exista arbusti tineri sau cositi suprafete mai mari – atunci cumparati o motocoasa cu o putere de 1,2 kW. In plus, exista la vanzare si masini de tuns iarba profesionale, la care puterea motorului este de la 3 kW si chiar mai mult.

Conform standardelor, motocoasele pe benzina sunt fabricate cu un motor in doi timpi. Si, de regula, majoritatea sunt dotate cu astfel de motoare. Cu toate acestea, tehnologia nu sta pe loc si avem de vanzare motocoase care sunt echipate cu motor in patru timpi.

Acest tip de motor are o functionare mai putin zgomotoasa, comparativ cu un motor in 2 timpi. Este mai fiabil si poate rezista la sarcini mai grele. Cu toate acestea, este ceva mai greu si mai scump. In magazinul online Gradenia puteti gasi atat motocoase electrice, cat si pe benzina.

Modul in care se tunde iarba

Tipul elementului de taiere este unul dintre criteriile importante atunci cand alegeti o motocoasa. Aici trebuie sa intelegeti exact ce vreti sa tundeti sau taiati. Exista doua tipuri de elemente de taiere in modelele motocoaselor – o varianta speciala de fir plastifiat si discuri metalice.

Pentru a tunde iarba tanara se foloseste un fir de plastic special. Acesta are un diametru de 2-3 mm. Este mult mai convenabil sa cositi iarba cu un astfel de fir, decat cu discuri sau cutite metalice.

Cutitele sau discurile pentru motocoasa de gradina pot fi diferite: metal si plastic, avand mai multe suprafete de taiere. Cu ajutorul cutitelor, puteti taia smocuri groase de iarba, arbusti, buruieni mari si chiar si puieti de arbusti sau arbori. Deci, atunci cand tundeti, aveti grija sa alegeti motocoasa potrivita.

De regula, motocoasele sunt produse cu posibilitatea de a folosi atat un cap cu fir de plastic, cat si cutite (de obicei acestea au trei lamele) sau discuri. In orice caz, atunci cand alegeti o motocoasa, trebuie sa va asigurati ca acest lucru este disponibil.