Cea mai importanta trasatura pentru stralucirea unui diamant este, fara indoiala, taietura lui. Aceasta reprezinta proportiile si simetria, iar o taietura gresita poate afecta si rezistenta diamantului. De asemenea, unghiul de taiere si alinierea fatetelor contribuie in mod direct la trecerea luminii prin diamant si obtinerea unei straluciri optime.
Taietura unui diamant se masoara prin mai multe observatii care determina raportul dintre stralucirea unui diamant, dimensiune si finisaj. Taietura este cea mai importanta trasatura a unui diamant deoarece chiar si in cazul unei pietre cu o culoare si o claritate perfecte, o taietura gresita ii va reduce stralucirea.
Principiul taieturii este ajustarea latimii si adancimii pentru ca lumina sa traverseze diamantul astfel incat sa se reflecte ca raze stralucitoare.
- Shallow: Fiind taiata prea plat, lumina va trece prin piatra fara sa se intoarca, iar luciul va fi „de sticla”.
- Ideal: Adancimea coroanei trebuie sa fie egala cu o treime din adancimea pavilionului.
- Deep: Lumina este reflectata in lateral, si piatra prezinta puncte negre si un aspect neregulat din cauza unei taieturi prea ascutite.
Taietura unui diamant se evalueaza printr-un procedeu complex. Se utilizeaza un instrument optic de masurare, se realizeaza un model tridimensional pentru a determina proportiile si unghiurile unui diamant. Prin modelarea pe calculator, se va urmari comportamentul luminii si i se poate masura nivelul de stralucire si foc.
- Centura: Marginea exterioara, intre coroana si pavilion.
- Diametrul: Latimea masurata de-a lungul centurii.
- Tableta: Suprafata superioara plana a unui diamant.
- Coroana: Partea superioara a unei pietre, deasupra centurii.
- Pavilionul(culasa): Partea inferioara, masurata de la centura la colet.
- Coletul (gulerasul): Partea inferioara a unei pietre pretioase, asemanatoare unui varf sau creasta.
- Adancimea: Inaltimea masurata de la colet pana la tableta.
FINISAJUL SI SIMETRIA – de asemenea foarte importante pentru stralucirea diamantului
Gradul de finisaj se refera la lustruirea suprafetei pietrei.
Gradul de simetrie reprezinta aliniamentul fetelor.
Finisajul incorect face ca suprafata unui diamant sa aiba asperitati, zgarieturi sau mici ciobituri, iar scanteile si focul vor fi slabe.
Finisajul si simetria sunt specificate pentru fiecare diamant in certificatul GIA.
Gradul de simetrie se masoara in: Excelent (EX), Foarte bun – „very good” (VG), Bun – „good” (G), Acceptabil – „fair” (F) si Slab – „poor” (P). Nu recomandam sa cumparati niciodata un diamant cu o simetrie mai slaba de „good”.
Identic finisajului, taietura se masoara pe o scala de la Excelent (EX), Foarte bun – „very good” (VG), Bun – „good” (G), Acceptabil – „fair” (F) la Slab – „poor” (P).
Excellent cut (taietura ideala) – cele mai bune 3% diamante din punct de vedere al taieturii, reflectand aproape toata lumina primita.
Very good cut (taietura foarte buna) – cele mai bune 15% diamante din punct de vedere al taieturii.
Good cut (taietura buna) – cele mai bune 25% diamante din punct de vedere al taieturii. Reflecta cea mai mare parte a luminii care intra, dar au un pret mult redus fata de cele cu taietura foarte buna.
Fair cut (taietura acceptabila) – cele mai bune 35% diamante din punct de vedere al taieturii. Diamante de calitate, insa nu la fel de stralucitoare ca cele cu taietura buna.
Poor cut (taietura slaba) – nu respecta standardele unei taieturi acceptabile. Aceste diamante sunt in general prea adanci si prea ascutite, sau prea plate si late pentru a reflecta lumina.
Chiar si in Romania, sunt multe magazine care ofera diamante de foarte buna calitate, avand si modele certificate cu taietura ideala. Diamantele cu taietura slaba, prea ascutite sau inguste, prea late sau plate pentru a prezenta un grad acceptabil de stralucire in general se gasesc pe siteurile de anunturi sau alte locuri neautorizate.
Cum sa aleg diamantul potrivit pentru mine?
Taietura ideala reprezinta, asa cum ii spune si numele, cea mai buna varianta pentru o stralucire „de diamant”. Astfel, veti avea un diamant cu o stralucire perfecta, un grad inalt de finisaj si simetrie. Din aceste motive, nu recomandam sa faceti compromisuri cand vine vorba de taietura. Daca doriti sa va incadrati intr-un buget limitat, va recomandam sa alegeti o culoare si o claritate mai putin costisitoare, precum un diamant cu culoarea G sau H si claritatea SI1 sau SI2.
Biografie:
- https://ro.wikipedia.org/wiki/Diamant
- https://eleni.ro/despre-bijuterii/diamant-natural-vs-diamant-din-laborator/
- https://www.wixonjewelers.com/education-type/diamond-shapes/