Mango este o sursa cu continut scazut de grasimi, cu continut scazut de calorii, fara colesterol, dintr-o varietate de nutrienti, in special vitamina A, vitamina C, fibre dietetice si compusi antioxidanti. Daca dieta dvs. include surse bogate de acesti nutrienti in mod regulat, este posibil sa aveti mai putine sanse de a dezvolta multe afectiuni medicale grave.
Cultivate initial in India, mango sunt acum consumate mai mult decat orice alt fruct din lume, potrivit Fruits & Veggies More Matters. In Statele Unite, mango coapte sunt consumate de obicei crude, uscate sau gatite in chutneys sau placinte. Mango-urile contin o enzima care poate fragezi carnea si poate fi folosita pentru a adauga o explozie nutritiva de aroma la marinate.
Vitamina A
O singura ceasca de mango crud feliat ofera 89 micrograme de vitamina A. Aceasta cantitate indeplineste aproximativ 13% din cantitatea zilnica recomandata de Departamentul de Agricultura din SUA de vitamina A pentru o femeie adulta si aproape 10% din ADR de vitamina A pentru un barbat. . Vitamina A aduce beneficii organismului prin promovarea sanatatii pielii, a sistemului imunitar si a ochilor si prin sustinerea diferentierii si reproducerii celulare.
Aportul adecvat de vitamina A va poate reduce riscul de cancer, cataracta si degenerescenta maculara legata de varsta. Vitamina A este liposolubila si ar trebui consumata impreuna cu o sursa sanatoasa de grasimi dietetice. Incercati sa aruncati felii de mango intr-o salata imbracata cu ulei de masline si otet, sau friptura la gratar, pui sau peste cu o salsa de mango.
Vitamina C
Mango-urile contin 60 de miligrame de vitamina C pe cana de felii, care furnizeaza 80% din necesarul zilnic de vitamina C al unei femei si 66% din cel al barbatului. Consumul de alimente bogate in vitamina C, cum ar fi mango, va poate reduce riscul de cancer, hipertensiune arteriala, osteoartrita si boli de inima. Vitamina C este, de asemenea, vitala pentru mentinerea sanatatii oaselor, a pielii si a vaselor de sange. Continutul de vitamina C din mango scade atunci cand fructele sunt expuse la lumina, caldura si aer. Pentru a minimiza degradarea vitaminei C, pastrati-va mango intr-un loc racoros si intunecat si folositi-le in termen de trei pana la patru zile de la cumparare. Evitati sa curatati sau sa taiati mango pana chiar inainte de a manca.
Fibre dietetice
Serviciile de sanatate ale Universitatii Harvard raporteaza ca jumatate dintr-un mango mic, decojit contine aproape 3 grame de fibre dietetice, sau intre 8 si 11 la suta din ADR de fibre pentru barbati si femei adulti. Mango-urile sunt bogate atat in fibre solubile, cat si in fibre insolubile. Consumul ridicat de fibre solubile poate ajuta la prevenirea cresterii colesterolului din sange si a diabetului, in timp ce consumul de fibre insolubile poate regla miscarile intestinului. Un articol din 2009 privind „Nutrition Reviews” adauga ca persoanele care mananca in mod regulat alimente bogate in fibre pot fi, de asemenea, mai putin susceptibile de a suferi de accident vascular cerebral, obezitate, boli de inima, cancer, hipertensiune si ulcere.
Antioxidanti
In 2007, un studiu realizat de cercetatori brazilieni a examinat continutul de antioxidanti din patru soiuri populare de mango: Palmer, Haden, Uba si Tommy Atkins. Oamenii de stiinta au stabilit ca, in timp ce diferitele tipuri contineau concentratii usor diferite de antioxidanti, toate erau surse bune de beta-caroten si polifenoli. Un alt studiu, publicat in „Acta Horticulturae”, a confirmat ca cele mai frecvente soiuri de mango din Statele Unite sunt toate surse bune de betacaroten. American Dietetic Association recomanda faptul ca consumul de alimente bogate in antioxidanti, cum ar fi beta-carotenul si polifenolii, poate ajuta la prevenirea diabetului, a bolilor de inima, a cancerului si a tulburarilor neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer si dementa.