Blog

Alimente bogate in aminoacizi esentiali

Ce sunt aminoacizii?

Puteti obtine suficiente aminoacizi esentiali consumand o dieta bogata in proteine. Aceste proteine sunt disponibile atat in alimentele vegetale, cat si in alimentele de origine animala.

Aminoacizii sunt un nutrient important necesar pentru viata si o buna intretinere a sanatatii. Uneori se numesc macronutrienti si se combina pentru a forma proteine. Proteinele si aminoacizii sunt elementele de baza ale vietii.

Aminoacizii sunt molecule cu lant lung care alcatuiesc proteinele. Aveti proteine in corp in muschi, oase, piele, par si aproape fiecare tesut sau parte a corpului. De asemenea, produc enzime care determina reactii chimice importante in organism.

Corpul tau nu stocheaza aminoacizi, deci ii face de la zero sau de la altii. Exista mai mult de 20 de aminoacizi, care se impart in trei grupe:

– Aminoacizi esentiali
– Aminoacizi neesentiali
– Aminoacizi conditionati

Corpul tau nu poate produce aminoacizi esentiali de la zero sau din alti aminoacizi, asa ca trebuie sa-i obtii din alimente. Acestea includ:

– Histidina
– Lizina
– Isoleucina
– Leucina
– Triptofan
– Valine
– Treonina
– Metionina
– Fenilalanina

Daca sunteti adult, corpul dvs. poate produce aminoacizi neesentiali si conditionati. Corpul copiilor nu poate produce suficienti aminoacizi conditionati pentru a-si satisface nevoile.

Beneficiile aminoacizilor

Aminoacizii sunt necesari pe viata. Corpul tau foloseste aminoacizi pentru a construi proteine in muschii, pielea, parul, organele si tesuturile si ca sursa de energie. Aminoacizii sunt importanti pentru:

– Construiti muschi
– Creste
– Descompuneti mancarea
– Reparati tesuturile
– Echilibreaza azotul din corp
– Regleaza pofta de mancare
– Reglati tensiunea arteriala
– Construiti substante chimice pentru creier
– Regleaza sistemul imunitar

Aminoacizii sunt responsabili pentru multe alte procese si functii din organism.

Alimente bogate in aminoacizi esentiali

Puteti obtine suficiente aminoacizi esentiali consumand o dieta bogata in proteine. Aceste proteine sunt disponibile atat in alimentele vegetale, cat si in alimentele de origine animala.

Unele alimente contin proteine complete. Acestea sunt alimente care contin toate cele 20 sau mai multe tipuri de aminoacizi. Unele alimente sunt proteine incomplete si este posibil sa le lipseasca inca unul dintre cei noua aminoacizi esentiali.

Alimentele pentru animale si plante care contin proteine complete sau toti aminoacizii includ:

– Carne rosie
– Pui
– Peste
– Fructe de mare
– Oua
– Lapte
– Branza
– Iaurt
– Quinoa
– Seminte chia
– Tofu

Alimentele vegetale care contin niste aminoacizi includ:

– Cereale
– Nuci
– Seminte
– Fasole
– Leguminoase
– Fructe
– Legume

BY:

[email protected]

Blog despre fashion, frumusete, sanatate, dieta, parenting, nutritie, stil de viata, calatorii, pareri produse, casa si gradina.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.