În ultimii ani, la noi în țară, există multe discuții referitor la infecțiile nosocomiale. Din păcate, nu de puține ori s-au închis ochii și s-au folosit dezinfectanți mult mai slabi calitativ. Și, deși se părea că în acest fel s-a reușit să se facă multe economii, efectul advers al acestei decizii a fost creșterea numărului de îmbolnăviri atât în cazul pacienților, cât și al cadrelor medicale. Prin urmare, în prezent se fac eforturi mari pentru remedierea acestor probleme și sperăm că lucrurile o vor lua în direcția bună cât de curând.
Dezinfectanți de care este nevoie într-o unitate sanitară
Orice unitate sanitară de la noi din țară, clinică, spital, cabinet medical ar trebui să aibă în dotarea sa dezinfectanti profesionali pentru mâini, toate suprafețele și instrumentarul medical. De asemenea, se recomandă folosirea doar a celor avizați în acest scop de Ministerul Sănătății și, nu în ultimul rând, să se respecte indicațiile de utilizare ale acestora care sunt trecute pe etichetă de producătorii acestor substanțe.
Dezinfectarea mâinilor, o descoperire care a salvat vieți
O metodă simplă, dar foarte eficientă, și care nu de puține ori a salvat chiar vieți, se referă la dezinfectarea corectă a mâinilor. Apa și săpunul sunt cele mai indicate, dar un dezinfectant biocid pentru maini este mult mai eficient. Prin urmare, existența unor dispensere dezinfectanti nu ar trebui să fie privită ca o cheltuială în plus, ci o necesitate. De adevărul acestei afirmații am devenit parcă mult mai conștienți în timpul restricțiilor legate de pandemia de coronavirus, iar în multe dintre spitalele din România acestea încă se mai mențin, deoarece s-a observat o rată mult mai mică a infecțiilor intraspitalicești dacă se procedează așa.
Folosirea în mod corect a dezinfectanților
De-a lungul timpului, regulile de igienă s-au îmbunătățit permanent, iar în zilele noastre chiar avem parte de o mulțime de produse menite să ne facă viața mult mai ușoară. Apariția dezinfectanților profesionali performanți și utilizarea lor contrbuie la eliminarea mult mai eficientă a microorganismelor care pot pune în pericol starea de sănătate sau chiar viața personalului medical sau a pacienților. De asemenea, există și niște reguli pe care toate cadrele medicale sunt obligate să le respecte, cum ar fi spălarea sau igienizarea corectă a mâinilor înainte și după examinarea unui pacient, sau după contactul direct cu lucrurile acestuia sau locul unde se află.
Calitatea contează
Nu doar respectarea acestor reguli și recomandări este importantă, ci și la calitatea produselor folosite la igienizare, dar și dezinfectare. Întotdeauna recomandarea specialiștilor în domeniu este să se opteze pentru produse de bună calitate, profesionale, și care sunt în conformitate cu reglementările europene și naționale în acest domeniu. Se recomandă folosirea de dezinfectanți profesionali, cu formule hipoalergenice, și care are un efect rapid și eficient.
Spălarea mâinilor nu este suficientă
Pentru a se obține cele mai bune rezultate, simpla spălare a mâinilor cu apă și săpun sau folosirea de dispensere cu dezinfectant nu este suficientă. Nu trebuie neglijată în unitățile sanitare și curățarea eficientă și profesională a tuturor suprafețelor, și aici avem în vedere paturile pacienților, barele de susținere, scaunele și mesele, butoanele de la lift, robinetele din baie, clanța ușilor, și nu în ultimul rând întreg instrumentarul medical. De altfel, acesta din urmă trebuie să treacă și prin sterilizare pentru a putea fi folosit în cele mai bune condiții și pentru a se evita toate problemele neplăcute.
O luptă care nu se încheie niciodată
Din păcate, evoluția nu înseamnă automat și o viață mai bună. Chiar dacă am reușit să ținem sub control multe dintre bolile care aveau o mortalitate ridicată în trecut, când igienizarea, dezinfectarea și sterilizarea nu erau pe deplin efectuate în mod responsabil, au apărut multe mutații ale virușilor și microbilor. Ceea ce înseamnă că lupta împotriva acestora nu se încheie practic niciodată. Mai mult chiar, unele bacterii chiar au dezvoltat o anumită rezistență la unele tipuri de dezinfectanți, ceea ce înseamnă că trebuie să se ia în continuare toate măsurile pentru a evita înmulțirea lor. Poate că pentru un om sănătos unele bacterii nu îi ridică probleme, dar pentru unul cu un sistem imunitar scăzut, există și riscul de a-și pierde viața. Și nu credem că este cineva care, cu bună știință, să își asume aceasta!
Întotdeauna calitate și simț de răspundere
Pentru a se reduce mult riscul de apariție a infecțiilor intraspitalicești – cum mai sunt recunoscute infecțiile nosocomiale, mai avem încă mult de luptat. Totuși, există metode de a le ține sub control. O igienizare corectă și de mai multe ori pe zi în unitățile sanitare nu este un moft, ci o adevărată necesitate. De asemenea, folosirea de dezinfectanți profesionali, de bună calitate, avizați de ministerul de resort este, sau măcar ar trebui să fie, o decizie firească. Nu prin folosirea de produse de o calitate îndoielnică și ceva mai ieftini se fac adevăratele economii. Aceste produse necesită utilizarea de o cantitate mai mare, ceea ce înseamnă că, de fapt, vei cheltui mult mai mulți bani așa. Și, de asemenea, există riscul – foarte ridicat de altfel, ca eficiența lor să fie una mult mai scăzută, și astfel să apară mult mai multe infecții și alte probleme de sănătate în rândul pacienților, cadrelor medicale și ale vizitatorilor lor.
Apelează întotdeauna la furnizori de încredere, care îți pot oferi produse de bună calitate, recunoscute pentru eficiența lor foarte ridicată. Nu degeaba se spune că în medicină este mult mai simplu să previi decât să tratezi!