Unii oameni care considera scandaluri si tot felul de imagini desconcertante ca o modalitate de a atrage atentia oamenilor nu ar dori sa recunoasca, dar faptul este ca mass-media este plina de violenta care uneori incalca limitele permisului. Una dintre intrebarile frecvente este despre jocurile video.
Multi oameni se bucura de tot felul de jocuri legate de uciderea virtuala. Incheiati daca inainte exista o persoana care ucidea, acum ideea este experienta de a fi mai reala si mai apropiata. De aceea, jocurile de impuscare sau de lunetist au luat forma jocurilor de tragere la prima persoana. Nu am putea spune ca nu exista violenta in jocurile video, exista numeroase jocuri cu uciderea, unele dintre ele sunt simple si puerile intr-un fel – ucizi extraterestri, trageti sageti, aruncati pietre sau altele, iar unele dintre ele sunt intr-adevar aproape de realitate, au timp real, mult sange se raspandeste in jurul lor … Exista si violenta in desene animate si sunt dedicate copiilor, dar ideea este ca tehnologia se misca prea repede si aceste aparente devin din ce in ce mai multe realist.
Cercetatorii spun ca scanarile cerebrale ale copiilor care au jucat un joc video violent au aratat o crestere a excitatiei emotionale – si o scadere corespunzatoare a activitatii in zonele creierului implicate in autocontrol, inhibare si atentie. Dar orice fel expertii explica faptul ca avand un grad ridicat de violenta nu inseamna nimic. In fiecare zi asistam la violenta la TV si foarte putini oameni sunt ingrijorati de efectele sale. Ei ii sfatuiesc pe parinti sa verifice ce joaca copilul lor si sa priveasca relatia dintre jucatorii copiilor si interactiunea lor sociala, pentru a vedea daca aceasta violenta afecteaza jucatorii in vreun fel si decat sa reactioneze.
Iata cateva reguli pentru a evita posibilele exagerari
Expertii sugereaza sa cunoasca ratingul jocului video pe care il joaca copilul si sa monitorizeze consumul media al copilului. Pentru a avea control deplin, nu instalati echipamente de jocuri video in dormitorul copilului dvs. si stabiliti limite cu cat de des si cu cat timp copilului dumneavoastra ii este permis sa joace jocuri video. Din cand in cand, discutati cu copiii dvs. despre continutul pe care il urmaresc in timpul zilei si schimbati experiente si cunostinte despre jocuri cu alti parinti si totul ar fi sub control.