Zaharul este parte din dieta noastra zi de zi, fie ca alegem sa il folosim in diferite preparate, fie ca optam pentru produse care au in compozitie zahar. Inca de cand suntem copii suntem invatati cu „ceva dulce”. Organsimul uman are nevoie de dulce, dar nu neaparat de zahar. In contextul in care societatea in general este tot mai stresata, nevoia de zahar a fiecaruia dintre noi creste constant si simtim tot mai frecvent sa consumam produse cu zahar. Cu toate acestea, trebuie spus ca zaharul are numeroase efecte negative asupra organismului.
Probleme cauzate de consumul de zahar
Chiar daca nu consumam zahar in exces, trebuie spus ca majoritatea alimentelor procesate sau preprocesate au un anumit continut de zahar. Fara sa mai punem la socoteala zaharul din produsele incadrate la categoria „ceva dulce”. Consumul de zahar constant, lingurita cu lingurita, poate duce la probleme de sanatate conform specialistilor in domeniu.
Printre cele mai frecvente astfel de probleme putem aminti diabetul zaharat, cariile dentare, obezitate, problemele legate de asimilarea calciului, dar si scaderea imunitatii. Tot in categoria efectelor pe termen lung ale consumului de zahar putem aminti imbatranirea fizica si mentala, dar si favorizarea anumitor tipuri de cancer.
Cum inlocuim zaharul cand apare nevoia de dulce?
Este firesc sa ne dorim sa consumam alimente si produse care sa ne satisfaca nevoia de dulce. Cu toate acestea, trebuie spus ca zaharul nu aduce un aport organismului. De fapt aduce un aport de energie, dar pe termen scurt. Prin urmare, pentru a inlocui zaharul si a nu simti frecvent nevoia de ceva dulce putem sa consumam fructe bogate in zahar precum mere, banane, struguri sau pepene.
In acest mod asimilam din surse naturale zaharul de care avem nevoie. De asemenea, fructele deshidratate si care nu au adaos de zahar. In aceasta categorie putem aminti smochinele, stafidele sau curmalele. De asemenea, mierea naturala este oricand o alegere mai buna decat zaharul.
Pentru ca de foarte multe ori simtim nevoia de a consuma produse cu un aport ridicat de zahar atunci cand avem o alimentatie deficitara sau incorecta, este important sa respectam programul de mese zilnic, dar mai ales sa ne hidratam corespunzator. Acestea doua la un loc vor reduce nevoia constanta de a consuma zahar in dieta nostra si astfel vom putea evita efectele negative pe care zaharul le poate avea asupra organismului.