Cursurile de calificare si de formare profesionala sunt o optiune foarte inspirata pentru aceia care isi doresc sa obtina o certificare pentru o anumita meserie sau pentru aceia care se vad nevoiti sa faca reconversie in domeniul profesional. In multitudinea de cursuri de formare si de calificare disponibile pe piata de astfel de servicii regasim inclusiv curs de calificare pentru profesia de sudor.
Ce presupune meseria de sudor?
Sudorul este persoana calificata pentru a realiza diferite lucrari specifice de imbinari nedemontabile prin utilizarea diferitelor procedee de sudura in vederea obtinerii unei palete diversificate de produse. Pentru obtinerea acestor produse, sudorul apeleaza la echipamente si utilaje specifice tehnologiei de sudare. Aceste echipamente si utilaje sunt folosite prin urmarea indicatiilor si a documentatiei tehnologice aferente.
Daca in urma cu cateva decenii pregatirea pentru meseria de sudor era efectuata in cadru organizat in diferitele scoli profesionale si prin practica la locul de munca, odata cu schimbarea de programa scolara foarte multe din scolile profesionale au fost inchise. Prin urmare nevoia de sudori pe piata fortei de munca a trebuit „acoperita” de cursurile de formare profesionala si de calificare organizate de catre diferite institutii, centre de formare sau asociatii.
Competente acumulate in urma cursului de sudor
Urmarea unui curs de formare profesionala poate veni din nevoia de a gasi un loc de munca sau din dorinta de a schimba locul de munca actual. De asemenea, un curs de formare profesionala poate sa iti ofere o mai mare independenta prin faptul ca poti lucra din postura de Persoana Fizica Autorizata.
In cadrul cursului de calificare pentru meseria de sudor vei dobandi o serie de competente generale si competente specifice. Aceste competente au menirea de a te ajuta sa iti desfasori activitatea in deplina siguranta, dar in acelasi timp sa oferi calitate pentru fiecare lucrare executata.
Competentele generale vizeaza securitatea in munca, igiena la locul de munca, comunicarea la locul de munca, lucrul in echipa, dar si competente privind tehnologiile folosite sau cele privind aplicarea procedurilor de calitate. In privinta competentelor tehnice specifice vorbim despre intretinerea echipamentelor de lucru, pregatirea operatiei de sudare, identificarea exacta a SDV-urilor si a echipamentelor pentru sudare, executarea lucrarilor de sudare cu ajutorul arcului electric, efectuarea lucrarilor de sudare prin presiune, dar si manipularea reperelor si a pieselor sudate.
Cursuri autorizate ANC
Intotdeauna atunci cand vrei sa obtii o calificare sau sa faci o reconversie profesionala este recomandat sa te inscrii doar la acele cursuri de calificare si de formare profesionala care sunt autorizate si acreditate. Doar in acest mod poti obtine o diploma recunoscuta in tara, dar si in Uniunea Europeana. Prin urmare, daca vrei sa urmezi un curs de sudor, alege un curs acreditat de catre Autoritatea Nationala pentru Calificari (ANC).
Astfel de cursuri sunt organizate de catre International Know-How Center in judetele Bihor (Oradea, Salonta, Alesd, Beius, Marghita), Arad (Arad, Sebis, Chisineu Cris, Ineu, Curtici), Timis (Timisoara, Buzias, Lugoj, Recas), Satu Mare (Satu Mare, Carei, Negresti-Oas), Salaj (Zalau, Simleul Silvaniei, Jibou, Cehu Silvaniei), Cluj (Cluj-Napoca, Huedin, Turda, Gherla, Dej), Alba(Alba-Iulia, Campeni, Abrud, Teius, Sebes) si Maramures (Ulmeni, Baia Mare, Seini, Sighetu Marmatiei, Targu Lapus).
Pentru mai multe detalii privind cursurile de calificare organizate de acest centru de formare profesionala a adultilor poti accesa www.cursuricalificarepro.ro.