Sarbatorile de Paste se apropie cu pasi repezi si in fiecare casa incepem sa ne gandim la tot ceea ce inseamna aceasta sarbatoare si la cum ne vom pregati pentru ea. Din orice casa nu trebuie sa lipseasca ouale vopsite. Chiar daca simbolul acestei sarbatori sunt ouale rosii, astazi fiecare dintre noi opteaza pentru oua vopsite in diferite culori.
Pe piata putem gasi pliculete cu vopsele de oua de toate culorile de la diferiti producatori. Insa majoritatea acestor vopsele din comert au si substante chimice care pot patrunde in ouale vopsite si implicit urmeaza a fi consumate de noi. Din fericire exista si varianta ingredientelor naturale pe care le putem folosi pentru a vopsi ouale de Paste si pentru a ne asigura ca nu aducem si mai multe chimicale in bucataria noastra prin intermediul vopselelor de oua.
Ingrediente naturale
Alternativele pentru a vopsi ouale de Paste in diferite culori pe baza ingredientelor naturale sunt foarte diversificate si oricare dintre noi poate sa apeleze la acestea pentru a oferi familiei noastre oua de Paste fara substante chimice datorate vopselelor din comert. In ceea ce urmeaza vei gasi cateva ingrediente naturale folosite pentru diferite culori pentru a vopsi ouale de Paste. Trebuie tinut cont atat de culoarea oului pe care urmeaza sa il vopsesti, cat si de durata pentru a tine ouale intr-o anumita culoare. In functie de aceste aspecte vei reusi sa obtii culorile dorite pentru ouale de Paste.
Astfel, cojile de ceapa galbena pot fi folosite pentru obtinerea culorilor portocaliu pe ouale albe si rosie pe ouale maro. In schimb, cojile de la ceapa rosie pot fi utilizate pentru a obtine culoarea rosie pe ouale cu coaja alba si culoarea mov pe ouale cu coaja maro. Turmericul poate fi utilizat pentru a obtine oua de Paste galbene, daca coaja oului este alba, sau oua vopsite in cafeniu pentru acele oua avand coaja maro. Sfecla rosie este un alt ingredient natural care poate fi folosit pentru vopsirea oualor, iar sfecla rosie contribuie la obtinerea culorilor roz si maro pentru oua avand coaja alba, respectiv oua cu coaja maro. Pentru oua de culoare verde se foloseste spanacul.
Oricare dintre aceste ingrediente sunt fierte in doua cani de apa si odata fierte sunt strecurate. Apoi se adauga o lingura de otet pentru fiecare cana de lichid si apoi ouale sunt introduse in vopseaua din ingrediente naturale.