Bautura acoolica de dimineata nu anuleaza efectele alcoolului consumat pana tarziu si in cantitati considerabile in seara anterioara, doar amana mahmureala. Necesitatea de a ,,trage o dusca” inseamna, de fapt, dependenta de alcool. Deci, zilele acestea, cu atatea sarbatori, musafiri, petreceri, multi dintre noi putem experimenta o neplacuta mahmureala.
Iata cateva cai de a combate mahmureala
Iata ce putem face ca, dupa o petrecere inecata in alcool, sa putem ajunge lucizi si cu chef de munca la serviciu:
Luati ceva pentru calmarea durerii de cap. Produsele pe baza de aspirina sau ibuprofen ar putea ajuta dar irita mucoasa gastrica; paracetamolul este hepatotoxic si poate fi periculos daca ficatul este deja lezat de alcool. Alternativa naturala este scoarta de salcie alba care contine salicilat, ingredientul activ din aspirina. Sub forma de capsule este mai usor de utilizat.
Refaceti-va provizia de apa. Alcoolul provoaca deshidratarea organismului, spun medicii nutritionisti si gastroenterologi. 300 ml apa inainte de culcare si alti 300 ml dimineata urmatoare la sculare ajuta mult la eliminarea disconfortului si reducerea durerii de cap.
Luati vitamine din complexul B. Consumul de alcool duce la eliminarea acestor vitamine din organism. Cercetarile arata ca vitaminele B sunt valorificate mai ales cand organismul este supus stresului, iar alcoolul in exces reprezinta o suprasolicitare a organelor (mai ales pentru creier si ficat) . Sursele naturale de B-uri sunt cerealele, semintele, ouale, pestele. Cea mai importanta este drojdia de bere.
Pentru ca vitamina B este foarte labila la temperaturi inalte, alimentele crude ( drojdia de bere si borsul crud) raman preferabile si nu cele gatite. Tot ca sursa mai sigura si mai simpla sunt si suplimentele alimentare cu continut de complex B.
Luati aminoacizi care sunt necesari pentru buna desfasurare a activitatii ficatului deoarece din ei se sintetizeaza inclusiv enzime. Suplimentele cu efect hepatoprotector sunt, de fapt, complexe de aminoacizi.
Mancati ceva, dar echilibrat, fara prajeli sau prea copios, de exemplu paine prajita cu miere si beti suc de fructe sau de rosii – fructoza din suc si din miere ajuta la arderea mai rapida a alcoolului. Fructele sunt si sursa principala de vitamina C care asigura respiratia celulara.
Readuceti la echilibru nivelurile de sodiu si potasiu – zeama de varza acra sau supa sau ciorba de potroace de a doua zi au de fapt acest rol.
Beti o cafea sau luati o capsula de ginseng care au efect vasoconstrictor, contribuind la reducerea durerilor de cap.
Ideal ar fi sa nu mai repetati experienta.