Blog

In functie de varsta, precum si de alte caracteristici ce tin de fizic sau de obiceiurile zilnice pe care le ai, tensiunea poate sa varize intre diferite valori, fapt pentru care este nevoie ca aceasta sa fie masurata zilnic. In cazul in care valorile fluctueaza, iar in anumite zile este mult prea mare sau prea mica, inseamna ca este nevoie de un consult in cadrul unei clinici cardiologice. In acest mod se poate stii cu siguranta daca exista o problema ce tine de sistemul cardio-vascular.

In momentul in care apar anumite probleme ce tin de inima, este esential sa ai in locuinta un tensiometru complet functional care sa indice cu exactitate valorile tensiunii. Astfel, este importat sa se tina cont de anumite aspecte, iar printre acestea se numara:

  1. Ce este tensiunea arteriala si care sunt valorile normale

Tensiunea arteriala reprezinta valoarea normala a circuitului si a presiunii sangelui in artere, fiind prezentata prin doua valori, anume tensiunea sistolica si tensiunea diastolice. Primul tip de tensiune mentionat reprezinta presiunea sangelui asupra tesuturilor (peretii vasculari in special), dupa ce acesta este pompat din inimia spre artere. Ce-a de-a doua valoare, anume tensiunea diastolica, reprezinta presiunea sangelui prezenta in intervalul contractiilor inimii.

Se considera ca valoarea perfecta a tensiunii este de 12.8. Orice alta valoare mult mai mare de 14.9 reprezinta un prim semn de hipertensiune arteriala. Aceasta afectiune poate pune pacientul in pericol din cauza faptului ca exista riscul de lezare a vaselor de sange. Asadar, posibilitatea de aparitie a accidentelor vasculare sau a infractelor eeste mult mai mare, comparariv cu cea a pacientilor care prezinta tensiuni cuprinse intre valorile normale.

  1. Valorile tensiunii la adulti

Valorea tensiunii se poate modifica in mod constant, chiar si in urma schimbarilor de postura sau in timpul antrenamentelor fizice extrem de solicitante. De altfel, tensiunea se poate schimba inclusiv in timpul somnului sau chiar in timpul situatiilor stresante cand anxietatea atinge cote alarmante.

Astfel, pentru a fi siguri ca valorile tensiunii sunt cele mai potrivite, pacientii trebuie sa tina cont de anumite valori, printre care se numara:

  • Valori mai mici de 120 (tensiune sistolica) si valori mai mici de 80 (tensiune diastolica) reprezinta tensiunea arteriala normala
  • Tenriunea sistolica cuprinsa intre 120 si 139 sau tensiunea diastolica cuprinsa intre 80 si 89 reperzinta faza de pre-hipertensiune.
  • Tensiunea sistolica cuprinsa intre 140 si 159 sau tensiunea diastolica cuprinsa intre 90 si 99 reprezinta primul stadiu de hipertensiune.
  • Tenriunea sistolica de 160 sau chiaar mai mare sau tensiunea diastolica de 100 sau mult mai mare, reprezinta al doilea stadiu de hipertensiune.
  • Tensiunea sistolica cu valori care depasesc 180 sau tensiunea diastolica ce depaseste 110, reprezinta criza hipertensiva.
  1. Valorile tensiunii la copii

Existta posibilitatea ca inclusiv copiii sa sufere de probleme ce tin de tensiune. Totusi, este important de stiut ca o tensiune normala, in cazul acestui grup, este cuprinsa intre 74 – 140 (tensiune sistolica) si 50 – 88 (tensiune diastolica), pentru copii si adolescenti. In cazul in care tensiunea depaseste aceste valori est important ca parintii sa se adreseze medicului cardiolog.