Buzele crapate sunt atunci cand buzele tale se simt uscate si crapate. Daca buzele iti ard, iti ustura sau te simti inconfortabil, probabil ca sunt crapate.
S-ar putea sa va ganditi la buzele crapate ca la ceva ce se intampla doar iarna. Dar, cu exceptia cazului in care aveti grija deosebita, buzele dvs. se pot usca, dureri si solzi in orice moment al anului. Acest lucru este valabil mai ales daca aveti obiceiul de a va linge sau de a va musca buzele sau de a folosi produse care va irita si va usuca buzele.
Simptomele buzelor crapate
Simptomele buzelor crapate includ:
– Uscaciune
– Fisuri, cojire sau descuamare
– Sangerare
– Roseata
– Arsura, usturime sau furnicaturi
Cauze si factori de risc ai buzelor crapate
Diverse lucruri pot provoca buzele crapate sau le pot face mai probabile. Acestea includ:
– Vreme uscata
– Aer uscat in interior
– Lipsa glandelor de ulei in buze
– Nu va hidrateaza buzele
– Purtarea rujurilor sau a balsamurilor iritante
vProduse dure sau de uscare, cum ar fi mentolul, camforul sau acidul salicilic
– Prea mult soare
– Linsul excesiv, atingerea sau ridicarea buzelor
– Nu bei suficienta apa
– Tinand metalul cu buzele
Tratamentul si prevenirea buzelor crapate
Buzele tale nu au glande uleioase si sunt aproape intotdeauna expuse elementelor. Deci, daca nu ai grija de ei, vei plati pretul. Ce poti face pentru a le mentine in siguranta?
Folositi balsam de buze
Un balsam bun va poate amortiza pielea delicata a buzelor de la elemente. Alegeti unul ridicat in emolienti. Verificati lista ingredientelor pentru petrolatum, care blocheaza umezeala, si dimeticona, care etanseaza fisurile si se desparte in buzele uscate. Nu va limitati la produse cu cuvantul balsam. Unguentele pentru buze sunt la fel de bune alegeri.
Aplicati devreme si des
Indiferent de tipul de produs pe care il alegeti, aplicati-l inainte de a va pune rujul sau luciul de buze, nu dupa. Pentru a va mentine buzele protejate, aplicati din nou frecvent. Aveti nevoie de aproximativ sase pana la opt paltoane in timpul zilei, asa ca aplicati primul lucru dimineata, ultimul lucru noaptea si fiecare doua ore in timpul zilei. Pentru a face acest lucru mai usor, puneti un tub in poseta, unul in masina, un al treilea birou si altul langa pat.
Protejati-va buzele cand sunteti afara
Iti acoperi mainile si picioarele cand temperatura scade; face la fel pentru buzele tale. Purtati o esarfa sau o masca de schi care va acopera gura cand iesiti la frig. Si nu uitati sa alegeti un balsam de buze cu protectie UV cu spectru larg pe tot parcursul anului.
Bea multa apa
Stii ca are o multime de beneficii pentru corpul tau. Una dintre acestea este combaterea deshidratarii care duce la buzele crapate.
Folositi un umidificator in interior
Aceste dispozitive asigura umezeala buzelor si pielii tale. Este minunat sa aveti unul atat la locul de munca, cat si acasa, mai ales iarna. Porniti-l noaptea pentru a va umple pielea in timp ce dormiti.
Nu va lingeti buzele
Desi ar putea parea o idee buna la acel moment, sa-ti treci limba peste buze este cel mai rau lucru pe care il poti face pentru ei. Pe masura ce saliva se usuca, ia mai multa umiditate din piele. In schimb, ajungeti la balsamul de buze.
Nu coajati si nu muscati pielea fulgi
Pielea de pe buze este subtire si delicata. Alegerea acestuia poate provoca sangerari si dureri, poate incetini procesul de vindecare si poate provoca mai multa iritare.
Nu exfoliati
Poate provoca leziuni suplimentare buzelor crapate. In schimb, aplicati mult balsam sau unguent si porniti umidificatorul.
Asculta-ti buzele
Unele tratamente pot face mai mult rau decat bine. Ingrediente precum eucaliptul, mentolul si camforul va pot usca sau irita buzele. Stai departe de ele, mai ales daca ai pielea uscata. Daca sunteti alergic la uleiuri si hidratante pe baza de plante, cum ar fi ceara de albine, unt de shea, seminte de ricin si ulei de soia, treceti la un produs pe baza de jeleu de petrol.
Suna doctorul
Consultati un dermatolog daca problema dvs. persista. Craparea care nu se vindeca, in ciuda utilizarii regulate a balsamului pentru buze, poate fi un semn de infectie sau o problema mai grava, cum ar fi cancerul sau o afectiune precanceroasa numita cheilita actinica.