Exista restrictii specifice cu privire la ceea ce poate fi pus in bagajul de mana. Pornind de la lichide la alte obiecte nebanuite de uz zilnic.
Oricare ar fi calatoria ta, o vacanta lunga in cealalta parte a lumii sau un simplu weekend in Europa, cu companiile aeriene low cost restrictive sau cu cele mai permisive companii aeriene nationale, bagajul de mana va fi cu siguranta un subiect de care trebuie sa fii interesat.
Datorita costurilor suplimentare impuse de companiile aeriene low cost, interesul pentru bagajele de mana este intotdeauna foarte mare si tot mai multi pasageri aleg sa calatoreasca doar cu bagaj de mana, mai ales cand vine vorba de calatorii de cateva zile. De fapt, exista multe avantaje de a calatori doar cu bagajul de mana. Economisiti bani, economisiti timp, nu trebuie sa va asteptati bagajele la banda transportoare si evitati orice risc de pierdere sau deteriorare.
Totusi, pentru a evita surprizele neplacute odata ajuns la aeroport, este bine sa te intrebi imediat despre limitele de dimensiune si greutate ale companiei tale, obiectele care pot fi puse in bagajul de mana si cele care, pe de alta parte, absolut nu pot. fi la bord.
Pe scurt, calatoria usoara este intotdeauna o alegere excelenta, dar, ca orice, este indicat sa fii bine informat pentru a evita sa ai probleme si sa fii nevoit sa platesti costuri suplimentare, sa fii nevoit sa abandonezi obiectele personale sau chiar sa ti se refuze imbarcarea.
Avantajele bagajului de mana
In ultimii ani, a alege sa calatoreasca usor a devenit o adevarata tendinta. Daca pe de o parte se pare ca pasagerii au devenit din ce in ce mai atenti si inclinati sa adopte un stil ,,minimal”, incercand sa reduca pe cat posibil cantitatea de articole de luat in vacanta, pe de alta parte au fost reglementarile aplicate de catre companiile aeriene sa incurajeze aceasta noua abordare a calatoriei.
De altfel, tot mai multe companii aeriene ofera bilete cu tarife avantajoase pentru cei care aleg sa calatoreasca doar cu bagajul de mana. Daca pana acum cativa ani era o tendinta favorizata mai ales de companiile aeriene low cost, acum unele companii regulate au ales si ele sa adopte aceasta politica.
Pe langa un avantaj din punct de vedere economic, asadar, alegerea calatoriei cu bagaj de mana iti permite si scurtarea timpilor de calatorie. Dupa inregistrarea online, odata ce ajungeti la aeroport, va puteti indrepta direct la securitate, fara a fi nevoie sa faceti coada la check-in pentru a va inregistra bagajele de cala.
Acelasi lucru este valabil si odata ajuns la destinatie: dupa aterizare va puteti lua bagajele si va puteti indrepta direct la iesirea din aeroport, fara a fi nevoie sa asteptati ca bagajele sa fie returnate in caruselele de bagaje.
Printre altele, poti respira adanc de usurare: in acest fel riscul ca bagajul tau sa fie pierdut este practic zero!
Articole interzise in bagajul de mana
Toate articolele care nu pot fi transportate in bagajul de mana sunt enumerate mai jos.
Arme
Este strict interzis sa purtati orice fel de arma de foc, pistol, componente ale armei de foc sau orice instrument care trage proiectile. Nici macar armele de jucarie de orice fel, pistoalele cu aer comprimat, pistoalele cu racheta, armele care impusca, prastiile si orice alt obiect care poate fi considerat o arma nu sunt permise.
In special:
– Arme de foc de toate felurile
– Pistoale de jucarie, replici si imitatii de arme de foc care pot fi confundate cu arme reale
– Munitie
– Artificii si alte articole pirotehnice
– Arme cu aer comprimat sau cu dioxid de carbon
– Pistoale cu flacara
– Arcuri, arbalete, sageti si prastii
– Harpoane
Obiecte inflamabile si periculoase
Este absolut interzisa transportul oricarui obiect care ar putea fi considerat periculos pentru siguranta pasagerilor si a personalului de la bord. Mai exact, nu este permis sa transportati:
– Arme ascutite sau obiecte ascutite – inclusiv lame de ras, bete de schi sau de drumetie etc.
– Obiecte contondente care pot provoca rani – inclusiv undite de pescuit, skateboard-uri, echipamente de arte martiale, bate de baseball, cutite sau foarfece cu lame de peste 6 cm lungime etc.
– Obiecte inflamabile – inclusiv solventi pentru vopsea, rachete, bauturi alcoolice al caror continut de alcool depaseste 70% in volum, pirotehnice, petarde, gaz, praf de pusca, dinamita etc.
– Substante chimice sau toxice – inclusiv acizi, otravuri, stingatoare, spray-uri lacrimogene, corozive etc.
– Obiecte de lucru – inclusiv burghie si burghie ale acestora, ferastraie, aparate de sudura, unelte cu lame peste 6 cm, surubelnite etc.
– Gaze si spray-uri capabile sa dezactiveze sau sa imobilizeze efecte, cum ar fi spray-uri cu piper, spray-uri iritante, gaze lacrimogene, acizi si repelente pentru animale.
Obiecte contondente sau ascutite
Este interzisa transportarea oricarui obiect ascutit sau ascutit in bagajul de mana care poate fi folosit pentru a provoca rani grave, inclusiv:
– Freze
– Cutite
– Foarfece
– Lame de ras
– Bate de baseball si softball
– Sabii si sabii
– Articole pentru taiere, cum ar fi topoare, secure si saiare
– Crose si bete, cum ar fi bastoanele si blackjack-urile
– Echipament de arte martiale echipat cu un varf ascutit sau un capat ascutit
– Masini de gaurit si burghie pentru acestea, inclusiv masini de gaurit electrice portabile fara fir
– Unelte cu lame sau biti de peste 6 cm lungime care pot fi folosite ca arme, cum ar fi surubelnitele si daltele
– Ferastraie, inclusiv ferastraie electrice portabile fara fir.
Lichide
Din motive de siguranta, regulile privind lichidele permise in bagajul de mana sunt din ce in ce mai stricte si este bine ca fiecare pasager sa le cunoasca temeinic pentru a evita sa vada ca parfumul sau crema preferata este aruncata la momentul inregistrarii siguranta.
Conform regulamentului privind transportul lichidelor, fiecare pasager are dreptul de a transporta in bagajul de mana maximum 1 litru de lichide atata timp cat acestea sunt impartite in containere cu o capacitate care nu depaseste 100 mililitri fiecare; aceste recipiente la randul lor trebuie transportate intr-o punga de plastic transparenta resigilabila.
La momentul verificarilor de securitate, fiecare pasager va fi rugat sa prezinte separat plicul mentionat mai sus care contine lichidele; prin urmare, va trebui sa-l scoateti din bagaj pentru a-l inspecta individual de catre personalul de securitate.
Pentru lichide ne referim la:
– Apa si alte bauturi
– Siropuri sau supe
– Rimel si luciu de buze
– Parfumuri sau spray-uri
– Sampon
– Creme sau lotiuni de corp
– Deodorante
– Paste (inclusiv paste de dinti)
– Spuma de ras sau alt tip de spuma
– Tot felul de geluri
– Produse alimentare precum creme de ciocolata, unt de arahide, iaurt, branzeturi moi.
Articole permise in bagajul de mana
Dupa aceasta lista nesfarsita de articole interzise apare intrebarea: deci ce poti aduce in bagajul de mana? Doar orice obiect care nu este inclus in lista de mai sus.
Inainte de a pune un obiect in bagajul de mana, pune-ti intotdeauna intrebarea: „ar putea fi periculos?”. In cazul in care aveti dubii, evitati sa-l luati cu dvs. sau puneti-l in bagajul de cala.
Asa ca haideti sa vedem ce puteti pune in bagajul de mana.
Obiecte personale
Desigur, unda verde pentru imbracaminte de tot felul, de la rochii la lenjerie intima, pantofi, palarii si orice alt accesoriu de care ai putea avea nevoie in timpul sederii.
De asemenea, sunt permise unelte precum uscatoarele de par sau aparatele de indreptat sau aparatele de ras de unica folosinta precum Bic.
Echipament fotografic
Multi au indoieli cu privire la echipamentul fotografic, atat dintr-o chestiune de delicatete, cat si de valoare economica. Prin urmare, poti fi linistit stiind ca poti lua cu tine orice accesoriu, cu exceptia suporturilor prea mari, care ar fi de preferat sa le depozitezi in bagajele de cala.
Deci, nicio problema pentru camere, obiective, trepiede mici si stick-uri pentru selfie, gimbaluri si baterii de tot felul.
Lichide
Cu conditia ca un singur recipient sa nu depaseasca 100 ml pentru un total de 1 litru per pasager. Dupa cum s-a mentionat in paragrafele precedente, lichidele trebuie introduse intr-o punga de plastic transparenta resigilabila si prezentate separat la momentul controlului de securitate.
Alimente
Se permite transportul alimentelor, chiar mai bine daca este ambalat in vid. Cu toate acestea, daca intentionati sa va inregistrati alimente in bagajul de mana, va recomandam sa va informati despre reglementarile in vigoare in tara de destinatie. De fapt, unele tari nu permit alimentelor din exterior sa intre la granitele lor.
De altfel, in unele tari nu este permis transportul alimentelor sub forma lichida sau cremoasa, precum crema de alune, iaurtul, untul de arahide si branzeturile moi. Pe de alta parte, este permis sa carati alimente care contin aceste ingrediente: daca de exemplu nu este permis sa transportati un borcan cu crema de alune, este mai degraba permis sa transportati un sandvis care il contine.
Daca calatoriti cu copii, este posibil sa transportati lapte si alte alimente sub forma lichida sau cremoasa. Este suficient sa informati personalul de securitate inainte de a pune bagajul de mana pe centura. Retineti ca lichidele dumneavoastra pot fi supuse unor verificari mai amanuntite de catre personalul responsabil.
Achizitii facute in aeroport
Restrictia privind limitele de lichide permise in bagajul de mana nu se aplica produselor de vanzare in zona duty free. Astfel, se vor putea achizitiona si transporta produse de peste 100 ml.
Acordati totusi atentie conditiilor necesare transportului: nu deschideti noua achizitie pana nu ati ajuns la destinatia finala, lasati produsele achizitionate in punga de plastic transparenta care vi s-a pus la dispozitie la aeroport in momentul achizitiei si pastrati intotdeauna chitanta dvs. de plata pentru a evita probleme.
Medicamente
Este intotdeauna permis sa purtati medicamente in bagajul de mana. Daca trebuie sa transportati medicamente in forma lichida a caror cantitate depaseste 100 ml, veti avea nevoie de reteta medicala de la medicul dumneavoastra. Cu toate acestea, retineti ca ofiterii de securitate isi rezerva dreptul de a efectua verificari suplimentare.
Pentru mai multe informatii, consultati pagina Medicina in bagajul de mana.
Suveniruri
In bagajul dumneavoastra de mana sunt permise suveniruri de toate felurile, cu conditia, insa, ca obiectele in cauza sa nu fie clasificate ca posibile obiecte periculoase sau ca posibile arme (un exemplu clasic sunt obuzele cu forma ascutita sau protuberante). Daca da, acestea vor fi confiscate in momentul controlului de securitate.
Tigara electronica
Este permis sa purtati tigara electronica in bagajul de mana, atata timp cat nu este folosita in timpul zborului.