Clitorisul este organul sexual al femeilor localizat in partea de sus a vulvei, pe exterior. Clitorisul este un organ erogen extrem de sensibil care contine mai multe terminatii nervoase decat in orice parte a corpului.
In timpul stimularii sexuale, clitorisul devine mai mare si mai ferm, deoarece clitorisul poate avea erectie.
Cu toate ca stimularea clitorisului cu un vibrator este cea mai sigura cale de a provoca orgasm, multe persoane nu cunosc locatia sau functia sa.
Anatomia clitorisuli
Clitorisul este localizat deasupra vulvei si este facut din 2 parti: partea externa (partea care se vede) si parte interna (cea de pe interior).
Marimea clitorisul poate varia, dar partea vizibila tinde sa fie de marimea unei perle.
Clitorisul este partial sau complet acoperit de o piele, numita preput, care este ca o piele. Acesta este localizat deasupra vulvei, acolo unde cele doua perechi de labii se intalnesc.
Secretiile naturale ce exista sub acest preput ajuta la lubrifierea pielii de deasupra acestuia.
Clitorisul este facut din material erectil numit corpora cavernosa si corpus spongiosum. Aceste tesuturi exista si la penisul masculin, asadar au acelasi efect: permit fluxul de sange sa circule prin clitorisu, ceea ce il por face sa devina mai erect.
Cu toate ca exteriorul este foarte mic, pe interior clitorisul este mai mult mai mare. Singura functie a acestui organ este de a provoca placeri sexuale. Contine mii de terminatii nervoase care pot oferi placere in timpul stimularii. In timpul excitarii, citorisul se poate simti mai erect prin piele.
Chiar daca clitorisul se afla sub piele, acesta poate fi stimulat intens prin piele.
Stimularea clitorisului
Scopul clitorisului este de a ofei placere femeilor. In timpul activitatilor sexuale, femeile pot obtine orgasm prin stimularea vaginala, clitoridiana sau ambele. Unele femei prefera una din metode sau ambele, insa clitorisul este cea mai sensibila parte a unei femei.
Datorita sensibilitatii sale, multe femei prefera stimulare indirecta a acestuia. Clitorisul poate fi stimulat prin masturbare sau prin activitati sexuale cu partenerii. Este important ca ambii parteneri sa discute despre ce se simte bine pentru a oferi placere cat mai intensa.
Precum si alte tipuri de stimlari sexuale, utilizarea uni lubrifiant poate creste placerea la nivelul clitorisului si poate scadea disconfortul cauzat de frictiune.
Clitorisul poate fi stimulat manual, oral sau vaginal.
In timpul stimularii manuale, degetele sau orice alta parte a corpului poate fi folosita pentru a masa clitorisul. Este cel mai bine as se inceapa cu unul sau doua degete si sa se maseze usor, in cercuri, in jurul citorisului pentru a se vedea ce se simte bine.
Pe urma, viteza si presiunea atingerii poate fi crescuta pe masura ce nivelul de excitare creste. Stimularea manuala este comuna si poate fi facuta in de una singura sau cu un partener.
Atunci cand face sex oral, partenerul poate linge sau suge clitirusl pentru a stimula terminatiile nervoase.
In timpul activitatilor vaginale, pozitia misionarului sau barbatul-deasupra sunt cele mai comune pentru a stimula clitorisul prin masarea osului pubian.
Cu toate astea, clitorisul poate fi stimulat in orice pozitie sexuala daca femeia sau partenerul poate ajunge la clitoris pentru a-l masa, in timp ce partenerul penetreaza vaginul simultan.
Vibratoarele si alte jucarii sexuale pot fi folosite pentru a stimula clitorisul si pentru a creste sansele unei femei de a obtie orgasm. Un vibrator poate fi eficient, dar unele vibratoare precum vibratorul rabit poate fi folosit pentru a provoca vibratii directe la nivelul clitorisului.
Istoria clitorisului
In 1559, Renaldus Columbus a facut primele publicatii despre clitoris. Multi anatomisti inaintea sa au observat structura acestuia inaintea sa, dar au ezitat sa faca publicari despre acesta datorita tabu-ului cultural ce exista in jurul sexualitatii femeilor. Existenta clitorisului nu era un subiect pe deplin acceptat si existau multe dezbateri in jurul functiei acestuia.
Rolul clitorisului in orgasm a fost adesea discutat. In anii 1900, Sigmund Freud sustimea ca orgasmul clitoridian era inferior celui vaginal. Acesta credea ca clitorisul este o structura masculina si ca femeile ar trebui sa caute mai degraba orgasm vaginal.
Freud credea ca femeile ajung la maturitate sexuala atunci cand cauta stimularea vaginuli si nu a clitorisului.
In 1950 si 1960, Alfred Kinsey, William Masters si Virginia Johnson au recunoscut importanta clitorisului si faptul ca acesta ajuta femeile sa obtina placere sexuala. In 1953, Kinsey a descoperit ca clitorisul este ult mai sensibil decat vaginul. Vaginul are mai putine terminatii nervoase, acesta find motivul pentru care unele femei ar putea sa obtina orgasm mai greu prin simpla stimulare a acestuia.
Dupa cateva experimente initiale in laborator, s-a descoperit ca orgasmul nu se obtine doar prin sex prin penetrare. S-a nascut ideea ca orgasmul poate fi obtinut prin masturbarea intre doua femei, asadar femeile nu au nevoie de un barbat pentru a obtine orgasm.
Sexologii moderni au respins ideea ca orgasmul poate fi doar la nivel clitoridian. Unele femei spun ca exista doua tipuri de orgasm si ca pot simti diferenta intre cel vaginal si cel clitoridian. Tipul de orgasm preferat difera de la o femeie la alta. In timp ce o femeie poate prefera orgasmul clitoridian, alta poate prefera orgasmul vaginal. De asemenea, exista femei care prefera orgasmul simultan in ambele zone.
Concluzie
Clitorisul a fost de-a lungul istoriei una din cele mai putin cunoscute parti din anatomia unei femei. In zilele noastre, se stiu mult mai multe despre acest organ si se ofera mai multa atentie asupra acestuia din punct de vedere sexual.
Prin stimularea clitorisului, se pot obtine placeri intense si orgasme incredibile. Este important sa poti localiza acest organ pentru a provoca orgasme placute unei femei.
Cu toate astea, nu toate femeile se bucura de stimularea acestuia. Fiind atat de sensibil, poate fi inconfortabila atingerea sa, asadar multe femei prefera stimularea indirecta, prin preput, sau pur si simplu stimularea vaginala.
Sansele ca o femeie sa se bucure mai mult de atingerile in zona clitorisului cresc atunci cand aceasta a fost stimulata corespunzator. Crearea unei atmosfere romantice si stimularea altor zone erogene (lobul urechii, buzele, sanii, sfarcurile, interiorul coapselor etc) este indicata pentru a ajuga femeia sa se simta mai excitata.
Intelegerea functiei si localizarea clitorisului te poate ajuta sa iti imbunatatesti viata sexuala. Este important ca partenerii sa comunice constant pentru a sti ce ii place unei femei sa simta si ce nu la nivelul clitorisului.