Blog

istanbul 1

A aparut o noua moda in ceea ce priveste vacantele familiilor romanilor. Tot mai multi oameni din anturajul nostru au fost in ultimii ani macar o data cu o autorulota de inchiriat intr-o vacanta. Am tot vrut si noi sa incercam sa inchiriem o autorulota dar ne-am speriat mereu ca nu ne vom acomoda, ca nu vom reusi sa ne adaptam. Am vorbit cu mai multi prieteni despre experienta lor cu autorulota si toti ne-au dat reactii si impresii super pozitive. Nu am auzit de la nimeni ca ar fi incercat si nu i-ar fi placut.

Dupa un research destul de serios, am decis sa inchiriem o autorulota de la Green Camper din Bucuresti. De ce de la ei? Pentru ca ne-a placut foarte mult ca au autorulote noi, complet echipate, in stare foarte buna si pt faptul ca si-au rezervat foarte mult timp si rabdare pentru a ne explica cum si ce sa facem astfel ca vacanta noastra sa fie una perfecta.

Pentru ca era luna decembrie, si la noi in tara era destul de frig, am hotarat sa mergem undeva unde este mai cald putin dar nici sa nu conducem foarte multi km pentru ca vacanta noastra.
Am decis sa mergem in Istanbul. Cei de la Green Camper au fost si ei cu autorulota acolo in trecut si au avut grija sa ne explice care sunt cele mai bune parcari, cat costa, ce obiective turistice sunt aproape, etc.

Am stat campati pentru 4 nopti intr-o parcare la 5 minute de mers pe jos de principalele atractii din Istanbul si anume: Palatul Topkapi, Moschea Albastra si Moschea Agia Sofia.

istanbul 2

Am profitat de instabilitatea lirei turcesti din aceasta perioada, am gasit o Turcia cu preturi foarte mici, poate la jumatate fata de ce este in acest moment la noi in tara. O masa pentru o familie cu 2 copii costa cam 100 lei pe la cele mai centrale si comerciale restaurante. Am gasit si restaurante mici unde am mancat cu 40-50 lei, incredibil nu? Motorina este in jur de 3 lei/litru, tigarile 6 lei/pachet.

istanbul 3

Pentru parcarea autorulotei, pentru 4 nopti, am platit undeva in jurul sumei de 60 lei desi eram in cel mai central punct. Autorulota ne-a oferit absolut tot confortul necesar, am avut apa calda, am avut caldura, electricitate fara probleme de la panourile solare… ce sa mai, am dormit mai bine decat la hotel.

Istanbulul este extrem de ofertant, cred ca ai avea ce face chiar si daca ai sta o luna. Sunt foarte foarte multe obiective turistice. Pe noi ne-a impresionat foarte mult Palatul Topkapi, Aqvarium, Moscheia Agia Sofia dar si Miniaturk, un parc intr-o zona rezidentiala cu toate obiectivele impresionante din Turcia facute in miniatura la scara.

istanbul 4

Evident, o plimbare cu vaporul prin stramtoarea Bosfor este de neratat. Am platit atat de putin pe aceasta plimbare… cred ca de 10 ori mai ieftin decat am platit pe plimbarea din Budapesta pe Dunare.

istanbul 5

In drumul spre casa, deja am planuit sa mai facem o vacanta cu autorulota in Turcia, in luna mai, pentru a vizita coasta Marii Mediteraneene. Ne-am documentat si am aflat ca in Turcia se poate campa la liber cam pe oriunde, nu sunt restrictii ca in vestul Europei sau in Grecia. Pare ca turcii chiar incurajeaza turismul cu autorulota.

Ca si costuri, am cheltuit 600 euro pentru inchirierea autorulotei, cam 250 euro pe motorina, dar am avut grija sa intram pe gol in Turcia si sa iesim cu rezervorul plin 😊, pe mancare (doar la restaurante), suveniruri, intrari la obiective turistice, am cheltuit 250 euro. In cocluzie, cu putin peste 1000 euro, am petrecut o vacanta de 5stele cu autorulota in Istanbul.