60% din populatia mondiala consuma cafea zilnic, este o dependenta internationala. Daca pentru unii aceasta bautura calda care ne face diminetile mai frumoasa este sinonima cu confortul sau un pretext pentru a face o pauza, pentru altii despre un consum de prima necesitate. Efectele secundare ale cafelei sunt numeroase: anxietate, dureri de cap, tremurat si probleme gastrice printre altele. Daca te simti mult prea dependent de cafea iata cateva alternative.
Golden latte
Golden latte este bautura vedeta a momentului pe langa faptul ca are numeroase beneficii asupra sanatatii si face furori pe retelele sociale, cu totii fiind fermecati de culoarea sa aurita. Ingredientul principal este curcuma la care se adauga condimente precum scortisoara si ghimbir. Pe langa faptul ca este anti-inflamator, curcuma este un condiment cu o multime de efecte pozitive asupra corpului nostru.
Cicoarea
Radacina de cicoare poate fi torefiata si zdrobita exact ca si cafeaua. Regasim astfel aspectul inchis si gustul cafelei, fara cofeina. Cicoarea are un continut bogat de inulina, o fibra solubila excelenta pentru digestie si care participa la sanatatea intestinelor noastre. Stimuleaza in egala masura vezica biliara, ajutand astfel la digerarea grasimilor.
Matcha
Matcha este un tip de ceai verde sub forma de pudra. Nu contine atat de multa cofeina ca si cafeaua si este extrem de concentrat. Matcha este considerat una din cele mai bune surse de cofeina. Confera energie fara sa provoace si nervozitate cum este cazul cafelei. Matcha are un continut bogat de antioxidanti si poate reduce riscurile de a avea o tensiune arteriala ridicata si de a suferi de diabet de tip 2. Exista si matcha latte: trebuie doar sa adaugi putin lapte in versiunea clasica de matcha.
Ceaiul chai
Ceaiul ceai este un amestec de ceai negru cu ierburi relativ tari si condimente precum scortisoara si cuisoare. Cu sau fara lapte, este o bautura delicioasa. In India are denumirea de masala chai si se regaseste cu usurinta spre vanzare pe strazi.
Rooibos
Roiboos este un ceai ce nu contine cofeina de culoare rosie, originar din Africa de Sud. Spre deosebire de ceaiurile traditionale, contine mai putini tanini antioxidanti. Este insa plin de antioxdanti de alt tip. Studiile sugereaza faptul ca exista o relatie intre consumul de rooibos si reducerea bolilor cardiace si riscurile de a suferi de cancer.
Kombucha
Kombucha este o bautura fermentata pe baza de ceai negru. Procesul sau de fermentare ii confera anumite beneficii, prezenta probioticelor in special, excelenti pentru flora intestinala.