Viata dupa divort, etape catre vindecare
Unii oameni vad divortul ca o eliberare. Pentru altii, aceasta este o lovitura devastatoare si depresie. Uneori este o oportunitate de a incepe din nou viata, luand in considerare toate greselile anterioare. Pentru majoritatea oamenilor, divortul este un dezastru. Incercand sa reziste cu toata puterea lor dar, fara succes, cad intr-o tulburare grava. Viata dupa divort necesita un tratament adecvat si o atentie adecvata. Dupa divort este destul de neplacut si dificil pentru ambii soti. Si chiar daca la prima vedere pare ca oamenii nu experimenteaza deloc, acest lucru nu este adevarat. La barbati, viata dupa divort actioneaza mult mai distructiv decat pentru femei, si intra in depresie. Este mult mai usor pentru o femeie divortata.
Depresia
Pentru a intelege motivul acestui fapt, trebuie sa intelegeti psihicul si modul in care oamenii gandesc. Dupa divort, oamenii se confrunta cu depresie si intra in criza, care este prea des subestimata de ei si de societate. Este de inteles sa fii trist, insa acestea sunt doar faze temporare dupa divort. Pentru unii oameni, pierderea statutului de familie, pierderea muncii sau a unui lucru favorit este asociata cu pierderea valorii personale in ochii societatii. Acest lucru provoaca o mare durere care se transforma in depresie. Stima lor de sine este direct legata de pozitia unui om in societate si este adesea excesiv de dependenta de opinia altcuiva. Acest lucru duce la un stres mental enorm si, ca rezultat, la probleme in viata de dupa divort.
Etape catre vindecare
Ar trebui sa gandesti ca fostul sot/sotie este acelasi om pentru toate etapele vietii. Iata cateva etape catre vindecare:
- Respingere. Divortul este respins la nivelul subconstientului. Pare un vis, o gluma, o greseala, orice, dar nu realitate. Se pare ca va trece putin timp si relatia va fi restabilita, totul va reveni la normal, viata cu sotul se va imbunatati. Respinge aceste ganduri si accepta adevarul.
- Negare. Trebuie sa intelegi ca divortul a fost inevitabil, ca a dus la un flux de amenintari, santaj, manipulare, care vizeaza initiatorul divortului. Uneori exista tentative demonstrative de sinucidere. Nu nega toate acestea.
- Malignitatea. Exista dorinta de a te razbuna pe fostul sot. In aceasta etapa, interdictiile privind contactul cu copiii, zvonurile, impartirea proprietatii, provoaca dureri fizice. A te razbuna inseamna malignitate. Viata merge inainte.
- Cooperare. Cel mai adesea, pentru a coopera cu fostul sot iei in considerare o sarcina imaginara, o boala falsa – proprie sau a copiilor, probleme in viata de zi cu zi. Incercarile frecvente de a te reintalni cu fostul sot, intotdeauna cauzeaza frustrarea intr-o noua relatie. Viata are alte surprize pentru tine.
- Opresiune. Daca nu exista niciun rezultat in restabilirea relatiilor cu fostul sot, incepe o faza pre-depresiva, care se caracterizeaza printr-o scadere accentuata a stimei de sine, a indoielii de sine, a starii de spirit asuprite, a golurilor emotionale. Nu te oprima si incearca sa vezi viata cu alti ochi. Priveste in jurul tau si vei vedea ca mai exista si alti oameni. Printre acestia poate fi cealalta jumatate a ta.
- Adaptare. Pregateste-te pentru o noua relatie. Ia o atitudine pozitiva fata de reprezentantii sexului opus si atunci vei vedea ca resentimentele pentru fostul sot se duc.