Destinatia noastra de azi este un loc din nordul Romaniei pe care majoritatea turistilor o numesc “marea de la munte”. Este vorba despre o regiune relativ izolata intre munti la marginea vastului lac Colibita, regiune in care viata localnicilor este linistita, tinand cont de faptul ca principala lor ocupatie este crestera vitelor si agricultura.
Pensiuni noi, dintre care unele cu 4 margarete, au aparut in ultimii ani in regiune insa nu fac decat sa completeze acest colt de rai. Astfel, daca esti interesat de cazare la munte ai la dispozitie o multime de pensiuni si hanuri.
Lacul artificial Colibita este situat la o altitudine de 900 de metri si se intinde pe o suprafata de 270 de hectare, cu o lungime de 13 kilometri. Este un loc specific regiunii depresionare. In mijlocul acestei depresiuni exista un lac de acumulare, principala atractie a regiunii. Depresiunea este situata in partea de est a judetului Bistrita-Nasaud intre Masivul Bargaului si Calimani. De altfel, aproximativ 2% din teritoriul Rezervei naturale Calimani este situata pe teritoriul comunei. Se pot practica aici drumetiile, echitatia sau pescuitul.
Resursele naturale, adica calitatea aerului, apele minerale, flora si fauna sunt speciale. Se poate practica in egala masura si turismul de aventura: caiac canoe, rafting, parapanta, alpinism, escaladari, vanatoare, oferta din zona este cu adevarat bogata.
In cazul in care esti pasionat de turismul rural si iti doresti sa descoperi traditii vechi, Colibita este destinatia perfecta pentru tine conform specialistilor din domeniul turismului. Daca cauti in Colibita cazare, ai la dispozitie case taranesti si hanuri care gazduiesc turisti din toate colturile lumii. Interiorul acestor casute si hanuri sunt decorate cu obiecte specifice regiunii. Pe paturi acestia pot gasi perne cu motive traditionale romanesti si cuverturi din lana cunoscute in regiune sub numele de cerga in timp ce mesele sunt decorate cu fete de masa cusute manual. De altfel, toate obiectele care decoreaza aceste casute sunt facute manual deoarece, in general, iarna fieare casa se transforma intr-un veritabil centru de productie artizanal, femeile ocupandu-se in special de tesut.
Se pot vizita si morile de apa din regiune. Evident, turistii au posibilitatea de a achizitiona costumele traditionale si obiecte din lemn specifice regiunii.
Insa, in afara de lac, exista si alte atractii turistice in regiune. Rezerva naturala Taul Zanelor este una din aceste atractii unde se poate ajunge pe jos cu usurinta. O parte din drum este accesibil si masinilor. Exista numai putin de 4 arii protejate, un drum cunoscut sun numele de Drumul Romanilor, un hotel care se vrea a fi castelul lui Dracula in pasul Tihuta dar si mai multe surse de apa minerala si chiar sarata.
Cateva recomandari din gastronomia locala pe final: laptele de oaie si balmosul, sunt cele mai cautate in aceasta zona.