Câteva diferențe dintre cafeaua Robusta și cea Arabica. La prima vedere, deosebirea dintre cele două specii este una simplă: boabele de Robusta sunt mult mai circulare și au fisura de pe partea plată aproape în linie dreaptă, în timp ce boabele Arabica sunt ovale și mai mari, partea plată a boabelor având crăpătura în formă de ” S “.
Deseori, gustul cafelei Robusta este descris ca fiind asemănător anvelopelor arse sau cauciucului, care … sună dezgustător. Unul dintre motivele doveditoare că gustul nu este la fel de rafinat pentru Robusta este continutul mai mare de cofeină în comparație cu Arabica. Pentru unii poate suna ca un lucru pozitiv, dar cofeina oferă un gust amar, ușor neplăcut. De fapt, boabele Robusta au 2,7% conținut de cafeină, aproape dublu față de boabele Arabica, cu doar 1,5%. În schimb, Arabica conține aproape 60% mai multe lipide și o concentrație de zahăr aproape dublă față de Robusta.
Acest factor, probabil, are un impact mare asupra preferințelor noastre care tind către gustul de Arabica. În prezent, de multe ori veți găsi Robusta într-un amestec de cafea. Dacă sunteți băutori de cafea instant, probabil este tot Robusta, însă unora nu le pasă prea mult de gust.
Destul de ciudat este faptul că Robusta este încă utilizată pe scară largă ca fiind parte a amestecurilor pentru espresso (stil specific italian). Se spune că ajută la îmbunătățirea cremei unui espresso, însă folosirea ei este în detrimentul gustului, care, în opinia noastră, este o Prioritate.
Procesarea cafelei: metoda uscata
Metoda uscată definește ceașca de cafea ca fiind sălbatică și rustică, corp greu și o mulțime de note fructate.
Dry method (numită, de asemenea, metoda naturală) este cea mai veche, mai simplă și necesită utilaje puține. În primul rând, cireșele recoltate sunt sortate și curățate, pentru a le separa pe cele necoapte, supracoapte și deteriorate și pentru a îndepărta murdăria si frunzele. Acest lucru poate fi realizat prin vânturare, care este de obicei făcută de mână, folosind o sită mare. Cireșele coapte pot fi, de asemenea, separate prin flotație în canale de spălare apropiate de zonele de uscare.
Cireșele de cafea sunt răspândite în soare, fie pe terase mari din beton sau cărămidă sau pe rogojini ridicate la înălțimea taliei, pe suporți. Pentru a fi uscate, acestea sunt întoarse cu regularitate, cu mâna sau cu greble. Procesul de uscare poate dura până la 4 săptămâni pentru a se ajunge la conținutul maxim de umiditate 12,5%.
Pentru 90% din cafeaua arabica produsă în Brazilia se folosește metoda uscată, de asemenea pentru cea mai mare parte a cafelelor produse în Ethiopia, Haiti și Paraguay.
Procesarea cafelei: metoda umeda
Metoda umedă descrie ceașca de cafea ca fiind într-adevăr “curată” , care este delicată și cu o aciditate plăcută. În primul rând, cireșele de cafea sunt scufundate într-un bazin de apă pentru a îndepărta orice crengi sau pietricele. Apoi, sunt duse la mașinile si utilajele de fierbere, care îndepărtează pielea de culoare roșie și materialul cărnos, după care intră în caseta de fermentare. Acest proces declanșează o serie de reacții chimice care îmbunătățesc calitatea aromei atunci când bobele sunt prăjite. Când fermentarea este completă, cafeaua este bine spălată cu apă curată în rezervoare sau în mașini de spălat speciale.
Pentru a le reduce umiditatea la maximum 12,5 %, boabele sunt uscate fie la soare, fie într-un uscător mecanic sau, în majoritatea cazurilor, printr-o combinație a celor două. Uscarea la soare se face pe arii extinse din beton sau caramida, plate, cunoscute sub numele de terase sau pe mesele din plasă de sârmă. Boabele sunt așezate într-un strat de 2 pana la 10 cm și sunt întoarse frecvent pentru a asigura o uscare corectă. În funcție de temperatura și umiditatea ambientului, uscarea durează de la 8 la 10 zile.
Ora ideală pentru a consuma cafea
Te-ai întrebat vreodată de ce dimineața, după ce te trezești și îți bei cafeaua te simți mai adormit ca niciodată?
Organismul nostru are propriul ritm în care se trezește. Astfel, cafeaua devine mult mai eficientă dacă este consumată după ora 09:30 și nu înainte. Până la acea oră în organismul nostru avem suficient cortizon pentru a fi cât mai fresh. În cazul în care consumăm cafea imediat ce ne trezim este posibil ca organismul nostru să devină tolerant la cofeină și să avem nevoie de cât mai multă cafea.
Totuși, nivelul de cortizon depinde de la o persoană la alta și este strâns legat de ora la care se trezește.
Studii efectuate de către neurologul Steven Miller de la Universitatea din Maryland. Ne trezim și fără cafea de acum?