La nivel mondial una dintre cele mai des intalnite afectiuni este reprezentata de dementa. Vorbim despre o afectiune care este de fapt o tulburare neurologica si de natura cognitiva care influenteaza cu precadere persoanele in varsta. La fel ca si in cazul oricarei alte afectiuni sau boli, diagnosticarea intr-un stadiu cat mai incipent si urmarea unui tratament poate diminua efectele acestei afectiuni.
Indiferent daca pacientul observa anumite simptome sau daca persoanele din anturajul sau remarca prezenta unor astfel de simptome specifice dementei, diagnosticarea trebuie facuta in urma unei consultatii intr-un centru medical specializat in dementa Bucuresti.
Care sunt pasii in diagnosticarea dementei?
Chiar daca paleta de simptome in cazul dementei este foarte larga si uneori anumite simptome pot fi confundate cu o simptomatologie specifica altor afectiuni, este recomandat ca la primele semne care te pot duce cu gandul la dementa, sa apelezi la o consultatie neurologica. In cadrul unei astfel de consultatii realizate de catre un medic neurolog sunt urmati anumiti pasi care sa permita medicului sa puna un diagnostic cat mai precis.
Primul pas consta intr-o vizita initiala in care se va discuta cu privire la simptomatologia avuta de pacient. Avand in vedere ca de multe ori pacientul poate sa nu observe anumite schimbari de comportament, se recomanda ca aceasta prima consultatie sa fie facuta impreuna cu un membru al familiei sau cu o alta persoana din cercul restrans de prieteni. Aceasta persoana poate oferi informatii extrem de utile pentru ca medicul sa isi poata face o imagine completa asupra eventualelor modificari de comportament sau dificultati de natura cognitiva.
Odata incheiata etapa de evaluare a simptomatologiei, urmeaza pasul al doilea in care pacientul va fi supus unei evaluari a functiei cognitive, respectiv a starii generale de sanatate. Se va continua in acest sens cu o examinare completa din punct de vedere neurologic a pacientului.
In urma acestor evaluari si investigatii, medicul va trebui sa decida daca urmeaza sa efectueze alte investigatii de natura suplimentara. In randul acestor investigatii regasim rezonanta magnetica (RMN) sau EEG. Toate aceste etape pot oferi medicului specializat in dementa Bucuresti informatiile necesare pentru punerea diagnosticului.
Optiuni de tratamente in cazul dementei
Avand in vedere ca dementa nu poate fi vindecata, diagnosticarea precoce si cu o foarte mare precizie a stadiului acestei afectiuni este foarte importanta. In acest mod pacientul va putea primi un anumit tratament care sa limiteze impactul negativ pe care aceasta afectiune neurodegenerativa il va avea asupra vietii pacientului.
Cu toate ca nu exista tratamente care sa vindece dementa, anumite tratamente medicamentoase pot limita efectele si simptomele in anumite stadii. Astfel, pacientul poate primi recomandarea de a urma astfel de tratamente pe baza unei medicatii stricte indicate de medicul specialist. Pe langa aceste tratamente exista varianta abordarilor terapeutice cu privire la dieta pacientilor. Aceste abordari pot ajuta in cazul tulburarilor de comportament.
Medicul neurolog poate recomanda miscarea fizica regulata sau terapia ocupationala, dar si reabilitarea cognitiva pentru anumiti pacienti. Oricare dintre aceste abordari terapeutice trebuie urmate doar la recomandarea unui medic specializat in dementa Bucuresti.