Bicarbonatul de sodiu este o adevarata bagheta magica, care poate veni sa ajute in aproape orice situatie. Sfera de aplicare este oarecum universala, iar pe fiecare dintre ele merita sa le tratam in detaliu.Bicarbonatul de sodiu este o pulbere naturala de copt. Adesea se adauga la produse de patiserie pentru a conferi produsului finit aerisirea si splendoarea, care se obtin prin eliberarea dioxidului de carbon. Pentru a obtine un efect maxim, praful trebuie stins in prealabil cu otet, suc de lamaie sau apa fiarta. Poti face limonada cu sifon. In paharul de apa se dizolva ¼ lingurita de acid citric (sau 3-5 linguri de suc natural de lamaie), ½ lingurita bicarbonat de sodiu si 2 lingurite de zahar. Toate se amesteca si se bea in mod activ. Amestecat cu sifon, poti curata orice murdarie.
Daca nu iti place mirosul de peste, inainte de gatit, sterge-l cu o solutie slaba facuta din sifon si bicarbonat de sodiu. Bicarbonatul de sodiu poate fi adaugat la diferite feluri de mancare din carne, facand carnea mai suculenta si eliminand rigiditatea. Prepararea leguminoaselor poate fi accelerata prin adaugarea unei mici cantitati de praf in timpul gatitului. Daca este adaugat in ceaun, mamaliga nu se va lipi de fundul vasului. Pentru ca laptele sa nu devina acru, atunci cand il fierbi, adauga un varf de bicarbonat in el.
Curatarea spatiilor
Bicarbonatul de sodiu este foarte popular pentru curatarea incaperilor. Daca ai o pata veche pe haine, fata de masa sau pe covor, incerca sa aplici direct pe ea un praf de bicarbonat. Lasa-l timp de o jumatate de ora, apoi spala sau curata in mod obisnuit. De asemenea, poti adauga o lingurita de bicarbonat de sodiu in detergentul normal de spalare pentru a spori efectul acestuia.
Bicarbonatul de sodiu se descurca perfect cu mucegaiul. Daca gasesti un depozit fungic pe orice suprafata, indeparteaz-o cu un burete umed pe care ai presarat abundent bicarbonat de sodiu. Repeta tratamentul pentru profilaxie.