Odata cu venirea lunilor de toamna foarte multa lume incepe sa se gandeasca la recolte si la bogatia de legume si fructe adusa de acest anotimp. Una dintre activitatile specifice toamna este facerea vinului. Vinul este una dintre bauturile consumate cel mai des de romani si tocmai de aceea este important de stiut care sunt secretele pentru a face un vin deosebit de gustos.
Primul pas pentru a face vinul este culegerea strugurilor sau cumpararea acestora de pe piata. Urmeaza verificarea calitatii strugurilor. Este important ca acestia sa fie bine copti, sa nu fie afectati de boli si sa fie cat mai curati. Strugurii sunt apoi trecuti printr-un zdrobitor struguri, acesta avand menirea de a scoate zeama din boabele de struguri, rezultand astfel mustul. Pentru obtinerea mustului se poate folosi de asemenea teascul pentru struguri, acesta fiind acel mecanism care permite scoaterea sucului sau a mustului din struguri pana la ultima picatura. Un teasc struguri functioneaza prin presarea strugurilor si strecurarea mustului.
Odata ce avem mustul este nevoie ca acesta sa fermenteze cateva zile, de la 4-5 zile si pana la 8 zile. Pentru fermentare sunt folosite anumite vase potrivite precum un butoi de plastic, un borcan sau alte astfel de recipiente. Este nevoie de acoperirea vasului in care se depoziteaza mustul, insa nu trebuie acoperit etans. Se recomanda ca de 2-3 ori pe zi sa se scufunde boasca in must, iar atunci cand fermentatia a ajuns la 90-95% este necesar a se trece la etapa urmatoare, si anume strecurarea boascei si punerea vinului in damigene, butoaie sau sticle. Vinul poate fi consumat ulterior peste cateva luni.
Pentru a face cat mai usoara productia de vin in casa, este recomandat sa ai la indemana toate ustensilele necesare. Perioada in care strugurii se zdrobeau cu picioarele a trecut si astazi tot mai multa lume opteaza pentru ustensile care fac din productia vinului in casa un proces mult mai rapid si mult mai igienic. In acest sens tot mai multa lume isi indreapta atentia inspre zdrobitoarele sau teascurile pentru struguri. Aceste ustensile se pot dovedi foarte utile, mai ales in cazul persoanelor in varsta.
Daca ai nevoie de un zdrobitor struguri care sa iti faca munca mult mai usoara, mai ales in cazul unor cantitati foarte mari de struguri care urmeaza sa fie transformate in vin, atunci un zdrobitor electric poate fi cea mai buna alegere. Cauta astfel de ustensile pentru preparea vinului in oferta magazinelor specializate.