Generatorele de curent sunt de mare folos in orice gospodărie. Dacă ai luat decizia de a-ți cumpăra un generator curent pentru propria casă sau firmă, trebuie să ai în vedere că acest lucru reprezintă o investiție, iar alegerea unui generator electric de înaltă calitate înseamnă un grad de eficiență mai crescut.
Dacă ai reușit deja să faci alegerea potrivită, în cele mai multe dintre cazuri, generatorul vine deja insoțit de un manual de instrucțiuni care să-ți explice întocmai cum să-l poți instala, însă dacă nu ai o pregătire în domeniu sau ajutor din partea unui specialist pentru a-l monta și ai nevoie de îndrumare, în cele ce urmează îți vom prezenta câteva sfaturi de care ți-am recomanda să ții cont.
Deși este de preferat ca montarea generatorului să fie făcută de o persoană profesionistă, cu experiență în domeniu (nu doar pentru că deține toate cunoștințele necesare și poate veni în preîntâmpinarea unor diverse probleme, însă și pentru că dispune de toate sculele și aparatura necesare), dacă totuși te-ai hotărât să te ocupi personal de instalare, ar fi reomandat să studiezi legislația locală și să obții o autorizație în acest sens. Operațiunile cu impact asupra rețelelor electrice sunt delicate, iar chiar și cea mai mică eroare poate provoca daune și prejudicii serioase.
Mai departe, trebuie să te decizi cu privire la locul potrivit pentru instalare. În cazuri de urgență, locul trebuie să fie ușor accesibil și, de asemenea, este recomandat un spațiu cât mai deschis, departe de clădire pe cât posibil, dat fiind atât zgomotul puternic pe generatorul îl produce, cât și gazele eliminate de acesta. Este indicată și echiparea cu un extinctor la imediata apropiere a generatorului. În vederea prevenirii unui incendiu, zona evacuării gazelor ar trebui izolată, iar locul în care generatorul este montat trebuie să dispună de ventilație sau un flux continuu de aer răcoros pentru a-i permite acestuia să se răcească și aerisească. În plus, este bine ca generatorul să fie instalat pe o placă de ciment, cu suficient de mult spațiu împrejur cât să permită întreținerea de rutină a aparaturii, cât și aprovizionarea cu combustibil.
Legătura cu un generator curent pe benzina se va realiza prin intermediul contorului și tabloului electric care aprovizionează consumatorii cu electricitate. În acest fel, dacă vor exista situații în care se oprește aprovizionarea electrică de la rețea, generatorul va acționa ca un înlocuitor pentru a suplimenta lipsa de curent. În situașii de acest fel, nici consumatorii nu sunt afectați, deoarece generatorul de curent le va furniza energia necesară. După ce rețeaua electrică își va relua activitatea, generatorul va continua să funcționeze pentru câteva minute pentru a se răci.
După ce instalarea generatorului s-a realizat cu succes și s-a ținut cont de aspectele menționate anterior, se poate realiza și un test pentru a te asigura că montarea a reușit și poți simula o pană de curent. Se va opri alimentarea cu energie electrică de la rețea, din siguranța generală aflată înainte de control. Generatorul va primi comandă de pornire, iar în momentul în care va ajunge la turația optimă, va alimenta consumatorii prin intermediul automatizării. Acest lucru demonstrează că montarea generatorului a fost realizată cu succes.